Снимка trafficnews.bgНад 200 работници на австрийското текстилно предприятие в България Trеnd

...
Снимка trafficnews.bgНад 200 работници на австрийското текстилно предприятие в България Trеnd
Коментари Харесай

Протестиращите шивачки край Пловдив: С вързани ръце сме, без никакви доходи

Снимка trafficnews.bg

Над 200 служащи на австрийското текстилно дружество в България " Trеnd Fashion Design " излязоха на митинг през днешния ден поради неизплатени заплати. Омбудсманът Мая Манолова се срещна персонално с протестиращите и им даде юридически съвет да не подписват каквито и да е документи за овакантяване на работа, написа trafficnews.bg. 

Миналата седмица служителите са пуснати в престой и са им връчени заявления за преустановяване на трудовите правоотношения по член 327, алинея (1), т. 2 от Кодекса на труда - едностранно преустановяване на контракта от страна на служителя заради неизплащане или закъснение на изплащането на трудовото заплащане.  

Текстилната компания, която шие скъпи спортни дрехи за световноизвестни брандове на ишлеме, развива своята активност в България от близо 20 години и до момента в никакъв случай не е била неточна по отношение на чиновниците си, настояват самите те. Trend Fashion Design има своя база в Индустриалната зона на Стряма край Пловдив, както и по-малък завод в Кричим. 

" Във вторник, когато стана ясно, че компанията в Австрия е оповестила банкрут, хората, с които работим дойдоха и си изнесоха стока, платове, недовършени произведения и продукция ", разясниха дамите, работещи във компанията. 

Днес е трябвало те да се срещнат с госпожа Найдева, човешки запаси, но тя не се яви в уречения час пред предприятието. Омбудсманът Мая Манолова също имала уговорена среща с Найдева в Инспекцията по труда, само че завеждащата човешки запаси не се явила и се извинила, че е болна. 

Мая Манолова успокои протестиращите, че има законови механизми, които да им подсигуряват изплащането на близо 320 000 лв. заплати, но за това е нужно време. Фондът за погашение на вземания на служащи е един от способите, посредством който хората да бъдат обезщетени. Първо обаче българският клон на предприятието би трябвало да разгласи банкрут, това все още не е реалност. 

" Имаме заеми, деца, сметки... Не можем да останем без работа и приходи, а в този момент не можем да стартираме на никое място, даже да сме си намерили нова работа ", разясниха протестиращите. Техните трудови книжки са в предприятието, а и не могат да си ги вземат без да се съгласят на преустановяване на трудовия контракт по горепосочените условия. 

Към момента няма публично мнение на някой от представителите на компанията в България. 

Някои от работещите в цеха в Кричим описаха, че преди дни в предприятието са пристигнали представители на австрийската компания " Льо Флер ", която е била клиент на " Тренд модерно ". Те са декларирали интерес към вземането на предприятието в готовия му тип и продължение на активността при настоящия трудов колектив и инфраструктура. Искали да запазят и закупят и машините, но съгласно някои от служащите, компанията е почнала да изнася материалните си активи.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР